Para Dergisi | April 2014

Avrupalı küçük Ortadoğulu geniş ev seviyor

Avrupalılar güneyde 2-3 odalı küçük, Ortadoğulular ise Marmara Bölgesi’nde çok odalı, geniş evleri tercih ediyor. Ortadoğulu yatırımcıların en çok aradığı kriter deniz manzarası. Ardından AVM’ye yakınlık, ulaşım kolaylığı ve güvenlik geliyor…

MÜTEKABİLİYET Yasası 19 Mayıs 2012 tarihinde yürürlüğü girdi. Yasanın yürürlüğe girmesi ile birlikte Türkiye’de vatandaşları şartsız gayrimenkul edinecek ülke sayısı 53’ten 129’a çıktı. Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Katar, Kuveyt ve Lübnan gibi Ortadoğu ülkeleri ile Azerbaycan, Kazakistan, Türkmenistan, Tacikistan, Özbekistan ve Kırgızistan gibi Orta Asya ve Kafkas ülkeleri vatandaşlarının konut edinmelerinin önündeki engeller kaldırıldı. Yılda 20 milyar dolar gelir getirmesi beklenen yasanın çıkması ile özellikle Körfez ülkelerinden Türkiye’de gayrimenkul alanların sayısında önemli oranda artış oldu.

Ziya YILMAZ / DAP Yapı Yönetim Kurulu Başkanı “Yabancıların tercihi konforlu projeler”

Dubai, Suudi Arabistan, Katar ve Kuveyt gibi ülkelerden alıcı ve yatırımcı müşterilerimiz var.

Projelerimizdeki daireler hangi katta olursa olsun hepsi bir şekilde denize bakıyor. Deniz manzarası tüm Arap müşterilerin ortak kriteri. İstanbul’da Adalar’ı çok seviyorlar. Bizim projelerimizin en belirgin özelliklerinden biri, Adalar manzarasına hakim oluşları. Ortadoğu ülkelerinden gelenler genellikle geniş, konforlu, ulaşımı kolay projelere yöneliyor. Arap müşteriler kalabalık ailelere sahip olduklarından geniş konutları seçiyor. Mutlaka yardımcıları da bulunuyor. Uluslararası otelcilik şirketi Rotana’yla olan anlaşmamız gereği dönemsel kullanım amaçlı gelenler de oluyor. Aradıkları ortamı bulduklarında satın almaktan kaçınmıyorlar.

SATIŞLAR ARTTI

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜIK) verilerine göre, 2012 yılında 14 bin 599. yabancı Türkiye’den 13 bin 495 taşınmaz aldı. Yabancı ülke vatandaşları, 2 bin 673 arsa, 10 bin 822 konut satın aldı. Türkiye’den konut alan yabancı ülke vatandaşları arasında Ruslar, Alman ve Ingilizleri geçerek birinci sıraya yükseldi. 2013 yılında yabancıların aldığı taşınmaz adedi 21 bin 691’e çıktı. 98 ülkeden 15. bin 86 yabancının satın aldığı arsa adedi 10 bini aşarken, satın aldığı konut adedi ise 12 bin 181’e çıktı. 2014’ün Ocak-Şubat aylarında ise yabancıların aldığı konut adedi 2 bin 278 olarak gerçekleşti.

Türkiye’de en çok Rusya, Almanya, Ingiltere, Norveç ve Azerbaycan vatandaşları mülk edindi. Ortadoğu ve Körfez ülkelerinin yanı sıra ABD, Belçika, Danimarka, Finlandiya, Hollanda, Irlanda, Kazakistan ve Ukrayna vatandaşlarının aldıkları mülk sayılarında da artış oldu.

İLK SIRADA RUSLAR VAR

Yabancıların en çok taşınmaz satın aldıkları iller Antalya, Istanbul, Aydın ve Muğla. Türkiye’den mülk alan yabancılar arasında Ruslar ilk sıraya yerleşti. Onları Alman ve Ingilizler takip ediyor. Ruslar bin adedin üze- rinde arsa ve 2 bin 314 konut, Almanlar bin 664 arsa ve 973 konut, Ingilizler ise 129 arsa ve bin 326 konut satın aldı.

Mütekabiliyet Yasası yürürlüğe girdikten sonra 2012-2013 yıllarında yabancıların aldığı arsa ve konut adetlerinde artış olduğu gözleniyor. Alman, İngiliz ve Rusların yıllardır Antalya, Muğla, Aydin ve İzmir’in sahil ilçelerinden ev aldıkları biliniyor. Yasa çıktıktan sonra özellikle Körfez ülkelerinden Suudi Arabistan, Katar ve Kuveytlilerin ağırlıklı olarak Istanbul, Yalova, Bursa illerimizde mülk edindikleri gözleniyor.

Peki Türkiye’den gayrimenkul satın alan yabancılar nelere dikkat ediyor? Hangi ülke vatandaşı ev alırken nelere öncelik veriyor? Tercihleri neler? Bu soruları inşaat firmalarının yöneticileri- ne sorduk. İşte aldığımız yanıtlar….

DENİZ MANZARASI ARIYORLAR

Inşaat firmalarından edindiğimiz bilgi- lere göre, Türkiye’deki konut projelerini gezen Ortadoğulu yatırımcıların yarısı kendisi için ev alıyor. Bir diğer yatırımcı kesim ise Türkiye’den mülk edinmek isteyen bireysel ve kurumsal yatırımcılara aracılık etmek isteyen kişi ve kuruluşlardan

Umut DURBAKAYIM /Teknik Yapı Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı

“Kuveyt ve Körfez müşterisi balkon da istiyor”

Yabancı yatırımcılar Türkiye’den gayrimenkul alırken, kendi yaşam tarzlarına uygun özellikte olanlara ilgi gösteriyor. Mesela Ortadoğu’dan gelen yabancı yatırımcı, hem batılı yaşam tarzına hem de Doğu kültürüne hitap eden projelere Sıcak bakıyor. Doğu kültürüne uygun daire tipleri ve sosyal donatıları özellikle soruyorlar. Projelerimizi gezen yabancı yatırımcıların yarısı yaşamak için bireysel yatırımcılardan, diğer yarısıdan oluşuyor.

Suudi Arabistan, Kuveyt ve Katar gibi ülkelerden Istanbul’da yatırım yapan Arap kökenli aileler, geniş, konforlu ve ulaşımı kolay projeleri tercih ediyor. Aradıkları kriterlerin başında da deniz manzarası geliyor. Özellikle İstanbul Boğazı’ndaki Ada manzaralı projeleri çok seviyorlar. Hem batılı yaşam tarzına hem de kendi kültürü ile harmanlanmış projelere sıcak bakıyorlar.

ORTADOĞULU BÜYÜK İSTİYOR

Avrupalı alıcıya şimdiye kadar daha çok Port Alaçatı projelerinden satış yaptıklarını ifade eden Ant Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Okay, Körfez ülke- ise Türkiye’den konut edinmek isteyen bireysel ve kurumsal yatırımcılara aracılık ederken oluşuyor. Başta Kuveyt olmak üzere Körfez ülkelerinden gelen bireysel yatırımcılar, büyük, geniş, çift banyolu, balkonu olan dairelere daha sıcak bakıyor. Bu nedenle kat planlarını titizlikle inceliyorlar. Havaalanlarına ve şehir merkezlerine yakın olan, ulaşımı kolay projeleri tercih eden yabancılar, bitmiş veya teslimi yakın projelerle ilgileniyorlar. Yeşillik bölgelerden daire arıyor ve tercihen hemen alıp kullanabilecekleri konutlara yöneliyorlar.

Avrupalı yatırımcının 2-3 odalı küçük villaları tercih ettiğini belirten Okay, “Körfez alıcısı ise yüksek duvarlarla çevrili ve müstakil bahçeye sahip villa tipi konutlar istiyor. Bunlar ortak sosyal te- sislerden de rahatsız oluyorlar” diyor. Modüler sistem olduğu için 2-3 konutu birleştirerek Anthill’den 5-6 odalı konut alan Araplar, bakıcı ve aşçı gibi hizmetlileri için de küçük komşu daireleri satın almayı tercih ediyor.

KÖRFEZDEN TALEP ÇOK

Bomonti, Şişli, Kandilli, Merter, Levent, Koşuyolu ve Nişantaşı’nda proje üreten Ofton Inşaat Yönetim Kurulu Es Başkanı Ismail Hakkı Altun yabancıların özellikle İstanbul’da merkezi konumda olan projelere yatırım yapmak istediklerini belirtiyor. Elysium markalı konut projelerine özellikle Dubai, Suudi Arabistan, Kuveyt, Katar ve Iran’dan gelen yabancı yatırımcılardan yoğun talep aldıklarını ifade eden Altun, Anthill “Yabancı yatırımcılar daha çok 1+1, yüksek kira getirili, şehir manzaralı, metro gibi çeşitli ulaşım araçlarına yakın konumdaki projelere ilgi gösteriyor. Kullanım amaçlı satın alan yabancılar ise daha çok 2+1 ve 3+1 tipinde iki veya üç banyolu ve ayrıca hizmetli odası olan geniş, ferah, manzaralı dairelere talep gösteriyorlar” diyor.

AVM’YE YAKINLIK KRİTERİ

Istanbul Beylikdüzü’nde Blue Residence ve Bursa Nilüfer’de Garden Life projelerini inşa eden Enyap Inşaat Yönetim Kurulu Başkanı Vedat Mavuzer ise, yabancıların Türkiye’yi güvenli liman olarak gördüklerini ve bu nedenle markalı projelere yatırım yapmayı tercih ettiklerini öne sürüyor. İklimi, yeşilliği, tatil olanakları ve kendi ülkelerine göre ucuz olmasının da yabancılar için önemli olduğunu söyleyen Mavuzer, sözlerini şöyle sürdürüyor: “Aldıkları konutlarda bir yıl içinde en fazla iki ay kalıyorlar. Kuveyt ve Dubaililer öncelikle camiye yakın olup olmadığına bakıyorlar. Ayrıca hemen yakınında alışveriş merkezi olmasını istiyorlar. Büyük metrekareli ve en az 4-5 odalı konutları tercih ediyorlar. Uludağ’a yakın olması sebebiyle Kuveytlilere Bursa Nilüfer’deki projemizden 250 daire sattık. Bur- sa’dan konut alan Kuveytliler arasında üç eski genelkurmay başkanı, avukat ve din görevlileri de var. Irlandali müşterilerimiz bile oldu. Irlandalıların tercihi ise denize ve havalimanına yakın olması. Çok büyük konut istemiyorlar. Amerikan mutfak tercih ediyorlar.

 

Can EKŞİOĞLU / ERA Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı

“Zengin büyüğü, orta gelirli ulaşımı tercih ediyor”

Mütekabiliyet Yasası’nın çıkmasıyla birlikte Türkiye’ye gelen yabancı yatırımcılar, özellikle yeni değerlenmeye başlayan bölgelere yoğunlaşıyor. İstanbul’da Haliç, Bomonti, Zeytinburnu, Eyüp, Üsküdar ve Sarıyer bölgelerinin yanı sira Atatürk ve Sabiha Gökçen Havaalanlarının çevresine olan ilginin çok fazla olduğunu gözlemliyoruz. Türkiye genelinde Trabzon, Yalova, Bursa ve Doğu Karadeniz bölgeleri Araplar tarafından yatırım için tercih ediliyor.

 

ÖNCELİK GÜVENLİKLİ SİTELER

Ortadoğulu yatırımcıların özellikle Istanbul’u, Avrupalı yatırımcıların ise bölge olarak güney sahillerini tercih ettiğini ifa- de eden Kavanlar Yapı Satış ve Pazarlama Koordinatörü Burcu Gülener, yatırımcıların ortak tercihlerinin ise sağlık, eğitim, eğlence, alışveriş imkanlarına yakın olan güvenli siteler olduğunu söylüyor. Güney’de 1+1 daireleri tercih eden Rus ve Azeri yatırımcının Istanbul’da tercihinin değiştiğini vurgulayan Gülener, metropolde daha çok sosyal yaşama yakın, güvenlikli, lüks ve prestijli projelere ilgi gösterildiğini belirtiyor. Gülener, “Bursa’daki Ar-DAP Vazo Kule Adapazarı’na da Ortadoğu’dan yatırımcı gelmeye başladı. Özellikle Sapanca Gölü ve çevresine ilgi gösteren Araplar, buradan villa ve arsa almayı tercih ediyor. Yüksek gelir grubuna sahip olan Arap yatırımcılar dört odadan büyük evleri tercih ediyor. Banyo sayısının çok olması dikkat ettikleri özelliklerin başında geliyor. Konutların bulunduğu binaların altında alışveriş merkezi veya çarşı olması öncelikli tercihleri arasında. Orta gelir grubuna sahip Arap yatırımcılar ise konut seçimlerinde metro, metrobüs gibi toplu taşıma araçlarına kolay ulaşabilecekleri lokasyonları tercih ediyor.

OFİSTE DE EV ORTAMI

Tasarım, mimarlık ve dekorasyon uygu lamalarıyla çok sayıda üst düzey şirkete ve kişilere hizmet veren, Katar’ın başkenti Doho’nun gökdelenler bölgesi West Bay’da, Dubai ve Erbil’de çok sayıda ofis dekorasyonu yapan Sia & Moore Mimarlık’ın sahibi Banu Altay, yabancıların evlerinde olduğu gibi ofislerinde de maksimum konfor istediklerini söylüyor. Dekorasyonda genellikle canlı renklerin tercih edildiğini ve parayı simgeleyen mor rengin iş dünyasının favori rengi olduğunu vurgulayan Altay, “Ofisine hobi odası, dinlenme sediri ve masajlı küvet koyduran yabancılar var” diye konuşuyor.

Sia Moore Para Dergisi April 2014 2
Sia Moore Para Dergisi April 2014 3