“Özel” hissettiren dekorasyonların mimarı
İstanbul, Libya, Irak, Türkmenistan, Azerbaycan ve Katar gibi dünyanın çeşitli merkezlerinde lüks konut, otel ve sosyal mekân projelerine imza atan mimar Banu Altay ile 2009 yılında kurduğu firması Sia&Moore’da sohbet ettik.
İstanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık Bölümü mezunu Banu Altay, profesyonel hayatına 1997’de Koleksiyon Mobilya’da başladı. Kariyerini Lauray Ashley’de Marka Koordinatörü ve Ağaoğlu Şirketler Grubu’nda Dekorasyon Proje Müdürü olarak sürdürdü, 2009’da Sia&Moore Mimarlık ve Dekorasyon’u kurdu. Osmanlıca “Sia” kelimesinin bolluk ve bereket anlamına geldiğini belirten Banu Altay, yarattıkları mekân ve ürünlerin kullanıcılarına bolluk ve bereket getirmesi için bu ismi seçtiklerini söylüyor. Moore ise İngilizce’de “daha fazla” anlamında kullanılan “more” kelimesinin deforme edilmiş hali. Firma uluslararası pazarları hedeflediği için her dilde telaffuz edilebilecek bir isim tercih etmiş.
“Polimeks yaratıcılığımızı besliyor” Polimeks Inşaat ile Türkmenistan’da inşa ettiği “TV Kule” ve” Olimpiyat Köyü” projelerinde çalışan Banu Altay, “Türkmenistan’ın çehresini değiştiren TV Kule’deki bazı alanların dekorasyon işlerini Sia&Moore olarak biz üstlendik. Çok teknik bir binada teknolojiyle estetiği bir araya getirdik. Dekorasyonda Türkmenistan’in geleneksel figürlerine de yer vererek güzel bir sonuç ortaya çıkarttık” diyor.
Şu sıralar Polimeks’in Aşkabat’ta inşa ettiği “Olimpiyat Köyü” projesi için “Veledrom” ve “Büyük Arena”yı dekore eden Altay şöyle diyor: “Projelerimizde binanın fonksiyonuna uygun estetik iç mekânlar yaratmaya çalışıyoruz. Olimpiyat Köyü’nde de spor temasını Türkmen tarzıyla bir araya getiren bir dekorasyon anlayışı benimsedik.” Polimeks ile çalışmaktan memnun olduğunu ise şu sözlerle vurguluyor: “Yeniliklere açık, çağdaş bir firmayla çalışmak ve tasarımda kısıtlanmamak yaratıcılığımızı besliyor.”
“Özel” hissettirmek
Son dönemin öne çıkan dekorasyon trendlerini sorduğumuzda, şu sıralar yoğun bir Osmanlı modası olduğunu söylüyor Banu Altay: “Insanlar artık çok düz hatli, minimalist mobilyalardan ve çok modern alanlardan sıkıldı. Klasik tarzın öne çıktığı bugünlerde avangart ve eklektik tasarımlar daha çok talep alıyor”.
Sia&Moore’un amacı, dekore ettiği yaşam alanlarında kişilerin kendisini “özel” hissetmesi; bunun için de müşterilerine başka yerlerde göremeyecekleri bir dekorasyon yaratmak. Banu Altay toprak tonlarının mekânlara ev hissi vermekteki etkisinin büyük olduğunu, bu yüzden bu rengi kullanmayı sevdiğini söylüyor anlatıyor. Dekore ettiği mekânlarda mermer ve altın efektleri sık kullanan marka, kumaşta da ipek ve kadifelerin yumuşak dokusundan vazgeçmiyor. Dekorasyonunu yaptığı projeler için objeler de tasarlayan Sia&Moore, bu tasarımları www.siamoore.com web sitesinde yer alan “e-boutique” üzerinden yurt dışındaki müşterileri için satışa sunuyor. Sia&Moore’un ürün yelpazesinde, kaftan desenli ipek yastıklar, özel çizimlerden oluşan tepsiler ve antik kolye ve kemerlerden uyarlanan tablolar öne çıkıyor.