Aysha | January 2018

TASARIMDA MANEVİYAT ÖN PLANA ÇIKACAK

Dünya mimari trendlerinin Türkiye’de ve Ortadoğu’da başarılı uygulayıcılarından olan Sia & Moore mimarlık ofisinin kurucu ortağı mimar Banu Altay 2018 yılında “Tasarımda Maneviyat” kavramının daha çok değer kazanacağını ve mimari uygulamalarda bunun birçok örneğinin görüleceğini söyledi.

Altay “Giriş holü ve karşılama mekanlarında mutlaka Besmele yazılı eserlerin kullanımı, mekanın dekorasyon tarzına uygun olarak seçilmiş hat ve tezhip eserleri, pirinç ve bakırdan Hz. Fatma’nın Eli, nakış işçiliğinin bir örneği olarak sunduğumuz ayet veya surelerin yazılı olduğu kadife perdeler bu detaylardan sadece bazıları. Özellikle perdeler mekanı çevreleyen duvarlar boyunca asılarak her mekanda belli bir ayetin veya surenin tamamının okunması sağlanabiliyor. Hatta bir projemizde Kâbe örtüsünü birebir nakış işçiliği ile üreterek mekan girişinde kullandık. Uygulama esnasında ise yön, yükseklik ve materyal kullanımı gibi dikkat edilmesi gereken unsurlar da var. Dolayısıyla kişilerin manevi değerlerinden referans alarak mimari proje üretmek estetik birikim kadar teknik bilgi de gerektiriyor.” dedi.

Huzurun “Tasarımda Maneviyat“ kavramı için anahtar kelime olduğunu söyleyen Altay “İslam dünyasına dair izler taşıyan, içinde el, göz ve emek olan ürünleri kullandığınız zaman o maneviyatın mekanınıza işlememesi imkansız. Yaşadığınız ortam ev olsun, ofis olsun eğer içinde bu kavramlara dair izler yoksa o mekanda huzur bulamazsınız. Bunun yanı sıra yeşil renk yaşamı, varlığı, doğayı ve huzuru temsil ettiği için iç mekan tasarımlarımızda kullanarak tüm bu manevi değerlere ayrıca bir güç katıyor.” diye konuştu.

Sia Moore Aysha yasam January 2018 3